Thursday, March 24, 2011

SANGKAR, HUJAN PANAS, = WE ARE MALAYSIAN MADE


SANGKAR


Tahun lepas sewaktu tayangan pertama Sangkar di Annexxe Gallery, Central Market.. aku terlepas. Mungkin takut pegi sorang kot.. heee... tapi kali ini aku tak lepaskan peluang.. jadi aku sendirian meredah ke Actor studio.

Melihat Sangkar sentuhan pertama Sharifah Amani, aku terus terbayang Yasmin Ahmad. Sangkar mungkin ada sedikit rasa Yasmin Ahmad tetapi dengan cara Sharifah Amani. Hasil kerja pertama dari S. Amani memang boleh dibanggakan. Aku tak pernah membaca sinopsis tentang Sangkar. Memang aku tak mahu kerana aku nak lihat Sangkar dengan fikiran yang kosong. Biar aku teka atau tafsir sendiri jalan ceritanya. Bagi aku itu lebih menarik.. dan aku sememangnya xsuka baca sinopsis... boleh spoil mood aku... uhuhu...

Tafsiran pertama aku bila Omar (Beto Kusyairy) balik dengan muka marah memandang Yasmin (S.Amani).. dan menolak pelawaan Yasmin untuk makan. Terus terdetik .. "ooo nie mesti kena kawin paksa"... Kemudian Flashback zaman sekolah Yasmin dan Omar.. mereka satu geng.. Yasmin dan Omar sebenarnya rapat.. Kemudian timbul pula watak Daddy Omar (Hafsham).. kematian isteri. Omar org kaya dan Yasmin cuma tinggal dekat setinggan. Sehinggalah rombongan meminang dari keluarga Omar smpai ke rumah Yasmin. Mereka berkahwin. Disini kita semua akan menyangkakan Yasmin dan Omar berkahwin dan mereka tidak serasi sehingga atau ada sebab lain yang menyebabkan mereka berada pada keaadaan sekarang ini.. bergaduh dan bermasam muka?

Watak Daddy Omar muncul semula dgn membawa bag, baru pulang dari outstation. Masuk kerumah dan memanggil Sayang kepada Yasmin. Hah! baru aku mula paham... pinangan yg dulu tu sebenarnya untuk Daddy Omar.. bukan untuk Omar.. kesudahannya Omar telah dihantar ke Canada melanjutkan pelajaran.

Ada konflik dimana Yasmin terpaksa berdepan dengan Omar setiap hari, terpaksa menahan perasaannya terhadap Omar, begitu juga Omar.

Tahniah buat Amani. Kalau buah tangan pertama dah menunjukkan quality yang baik... bagaimana klu yg ke2, ke3?.. Harap S.Amani tak berhenti disini...HUJAN PANAS


Berkisar tentang Zaki yg mempunyai impian utk ke Amerika. Menyambung pelajaran didalam Bidang Perniagaan... bertemu Mira pendatang dari Indonesia... Mira mula mengubah dan menyedarkan Zaki tentang realiti kehidupan sebenar.. tentang kesukaran mengenai kehidupan sebenar ditgh2 kota New York. Perlahan-lahan Zaki mula menyukai Mira dan menyedari cintanya bukan kepada tunangnya Nora.

Ini adalah filem pendek ke 5 daripada Nadia. Walaupun berlatar belakangkan bandar New York tetapi Nadia tetap meletakkan cara hidup Malaysia didalamnya. Lakonan Beto nampak cool tetapi bak kata Beto, dia cuma mendapat skrip sehari sebelum shooting. Tahniah kepada Nadia.Penghargaan juga kepada WAMM (We Are Malaysian Made) yang menganjurkan event ini.

www.wearemalaysianmade.com

Thursday, March 17, 2011

SHORT EYES.Kali pertama aku menonton teater di actor studio.. ialah 7 atau 8 tahun yang lepas. Ketika itu aku pergi hanya kerana nak menonton kawan aku yang berlakon ketika itu.. maaf tajuk teater tu aku dah lupa.. waktu itu actor studio masih lagi berada di dataran merdeka. Dan semalam adalah kali ke 2.

Menonton Short Eyes memerlukan minda yang terbuka. Ini kerana dialognya yang tidak bertapis. Ada juga aku terdengar suara-suara kecil kat belakang aku yg cakap "eee malunya".. hahahaa... tetapi dah sah2 kat poster tulis 18thn keatas.. dah inform awal2 ada unsur yang xpatut.. hehehe..

Short Eyes mengisahkan kehidupan didalam penjara golongan minority org kulit hitam, Puerto Rico dan kulit putih. Sewaktu menyaksikan Short Eyes, nafas aku turun naik.. kus smangat.. terutama babak yang menyaksikan Clark Davis dikelar lehernya.. TAHNIAH! babak yang paling aku suka. Kehadiran Clark Davis adalah kemuncaknya.. Lakonan yang mantap dan bersahaja daripada pelakon2nya. Dialog yang straight forwad.. xyah tapis2.. hehehe...

Kalau nak tahu bagaimana keadaan didalam penjara, pergilah menonton Short Eyes.. kita dapat lihat hukuman dijatuhkan terlebih dahulu sebelum mahkamah memutuskannya. Itulah realitinya...

Omar ” Saya tak boleh janji untuk perkara macam itu.. janji itu ikatan. Lelaki dalam penjara tak ada apa-apa selain janji, dan dia harus berjaga-jaga tentang siapa, bagaimana dan untuk apa dia bagi janji itu.. ”

Short Eyes akan dipentaskan sehingga 20 Mac ini.

Aku pernah juga mendengar cerita-cerita dlm penjara yang diceritakan oleh mereka2 yg mempunyai pengalaman... ;-)

Sinopsis Short Eyes -- www.theactorsstudio.com.my
Gambar-gambar sewaktu pementasan Short Eyes ---www.mohdhaiqal.com

Aku terus menyusun jadual untuk menyaksikan pementasan akan datang.. MADU II (6-10 Apr)

Tuesday, March 08, 2011

ANDAI KITA DIBERI PELUANG KEDUA -- KASHAF IMANI

Andai kita bisa diberi peluang kedua untuk menebus segala yang terbuang, segala yang tertinggal, alangkah bagusnya.

Kashaf dan Imani bertemu disaat mereka tidak mampu merasai nikmat persahabatan yang mendalam. Mereka dipisahkan oleh alam ghaib dan alam nyata. Walaupun Imani mempunyai kelebihan untuk melihat roh tetapi ia seakan-akan terlambat buat mereka. Namun begitu Imani yang pada mulanya takut untuk menerima kelebihan yang diberikan Allah. Akhirnya telah menjadikan kelebihan itu untuk membantu Kashaf yang koma. Ditakdirkan umur Kashaf masih panjang dan Kashaf masih mampu bertaubat.

Tahniah kepada pengarah dan penulis skrip. Cerita yang menarik dan menginsafkan. Moga akan ada banyak lagi cerita seperti ini, bukan setakat untuk tayangan tertentu sahaja.. ;-). Semoga Kashaf Imani dapat mengulangi kejayaan Antara Garisan.

KASHAF IMANI (Kashaf = dpt melihat alam ghaib, Imani = Kepercayaanku) ini dari apa yang aku search, klu salah.. maaf..

"Andai bisa ku mengulang,
Waktu hilang dan terbuang,
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi,
Tapi waktu tak berhenti,
Tapi detik tak kembali,
Harap ampunkan hamba-Mu ini"