Tuesday, December 30, 2014

TERBAIK DARI LANGIT
Aku terlepas nak cerita tentang filem  "LELAKI HARAPAN DUNIA".  Jadi aku terus lompat untuk bercerita tentang filem "TERBAIK DARI LANGIT" sebab aku takut terlepas.  Memandangkan jadual tayangan di TGV KLCC pun cuma ada 2 tayangan dalam satu hari.  Ini pun stakat hari rabu.. silap2 hari Khamis dan tinggal satu je tayangan.  

Bila baca sinopsisnya ia tentang sekumpulan sahabat lama yang nak buat filem tentang UFO.  Nampak macam mengarut kan?.. tapi aku nak sarankan kepada yang nak menonton filem ni perlu lupakan tentang UFO tu.  Tumpukan pada persahabatan yang di tonjolkan.  


Filem ni nampak ringan tapi dialog2 di dalamnya padat dan penuh makna serta sinis.  Aku suka dialog Berg yang mengatakan dia saja letak kayu sebab penonton selalu merungut mengatakan pelakon Malasyia kayu.  

Kisah Berg sebagai pengkarya yang gagal dan di anggap pelik.  Bak kata Berg kita dah biasa buat filem untuk orang faham, kali ni kita buat filem yang kita sendiri faham.  


 Sofia Jane yang berfikiran terbuka dan lebih rasional.  Bagi aku dia penyelesai masalah.  Kalau bukan kerana dia, pastinya Toyu tak berani nak bagitahu perkara sebenar yang terjadi 10 tahun lalu dan di antara penyebab Ijam memusuhi Ali.  Sebab itu Berg pesan pada Ijam "sebelum professional kena rasional dulu".  

Sara dan Zelda walaupun tak sampai 10 scene tetapi setiap kali muncul kita akan rasa resah dengan dialog mereka yang simple tapi perit itu.  Dan semuanya di lakonkan dengan sebaik-baiknya oleh Sharifah Amani dan Siti Saleha.   

Terbaik Dari Langit adalah filem yang segar.  Lari dari kebiasaan.  Teringat zaman Aziz M. Osman dengan XXRay nya.  

Banyak lagi frasa-frasa yang buat dialog setiap watak lekat di fikiran kita.  Jadi pergilah menonton kalau nak tahu lebih banyak lagi, terutama dialog Berg mengenai pesanan Atuknya (Allahyarhan Dato'Aziz Satar) mengenai cermin mata yang di pakainya.

4.5/5

Tuesday, December 02, 2014

POSKAD (Tragedi Travelog) - Grup Buku Karangkraf


BAB 14

Hatyai – Di satu sudut berhampiran stesen keretapi, seorang lelaki bertopi merah berjalan ke arah seorang gadis sambil membawa sebotol air mineral.  “Do you need anything else, lady?” botol mineral itu di hulurkan.  Saleha yang lemah mengangkat perlahan kepalanya, mendongak memandang lelaki itu.  Saleha menggeleng perlahan "no, thanks" kemudian tunduk semula.  Botol mineral itu di letakkan di sisi Saleha.  Dia kemudian melabuhkan punggungnya betul-betul di sebelah Saleha.  Saleha mengerling. 

"I'm Habib" lelaki itu menghulurkan tangannya. Saleha hanya merenung sambil berkata "Malaysia?".  Lelaki itu menggeleng "Singapura".  "Terima kasih sebab tolong saya tadi" Saleha senyum.  Lelaki itu agak terkejut "oh, orang kita? I thought you foreigner" Habib memandang Saleha "Singapura juga?". 
Saleha menggeleng "Malaysia".


Saleha merenung Habib yang telah membantu mengangkatnya sewaktu dia terkulai lemah di tepi jalan. Perlukah aku beritahu dia apa yang terjadi?.  .......... byk lagi bab di POSKAD (Tragedi Travelog) - Grup Buku KarangkrafMonday, December 01, 2014

KAMI SAYANG HARIMAU MALAYA


Kami kutuk, kami kritik, kami hilang keyakinan sebab kami sayang.  Sejak dari dulu, memang sifat pasukan kita macam ni.  Bila di kutuk, di kritik barulah semangat itu datang.  Barulah jati diri itu terserlah,  Kerana apa?  Kerana lelaki tinggi ego nya.  Pantang di cabar.  

Lihat sahaja semasa pilihan untuk ke piala dunia.  Pasukan kita dapat lepas ke pusingan kedua.  Ketika itu muncul tiba-tiba nama-nama seperti Safee Sali dan Khairul Fahmi Che Mat.  Dan sejak itu kita dapat lihat tiada lagi jersi bertulis Beckham, Ronaldo etc.  Tetapi telah bertukar kepada nama-nama tonggak utama Harimau Malaya.  Kerana apa?  kerana ketika itu keyakinan penyokong sudah datang semula setelah hilang begitu lama.  Pasukan kita bangkit berusaha untuk mengembalikan keyakinan penyokong bola sepak negara.

Suasana ketika itu sangat-sangat berlainan.  Berpusu-pusu dan bersesak-sesak semua penyokong yang memakai baju Harimau Malaya memenuhi jalan dan lrt.  

Hari ini apabila kekalahan demi kekalahan di alami.  Sekali lagi  perasaan penyokong sedikit demi sedikit mengundur.  Bila sorak mula kurang, nyanyian mula hilang, barulah pasukan kita bangkit mencari kembali sokongan dan keyakinan penyokong.  

Dan akhirnya membuahkan hasil bila Harimau Malaya berjaya ke peringkat separuh akhir.  Saat ini Harimau Malaya di julang, di puji.  Tetapi perlu di ingat pasukan kita mudah lupa diri.  Jadi berpada-pada dahulu.  Perjalanannya masih panjang.  Kita mahu ulang kejayaan 2012.