Saturday, August 22, 2009

GEMA MERDEKA, TEATER MUZIKAL TUN ABDUL RAZAK..Berpeluang bersama-sama mengenali perjuangan Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia yang kedua serta keperibadian beliau didalam pementasan teater muzikal Gema Merdeka Tun Abdul Razak 16-20 August 2009 yang lepas, sesuatu pengalaman yang amat berharga bagi saya.

Tun Abdul Razak adalah bapa perpaduan yang mana usaha beliau dalam menyatukan rakyat berbilang kaum di Malaysia melalui rentetan sejarah Komunis, konfrantasi serta 13 Mei dan juga pelopor kepada Dasar Ekonomi Baru, memberi makna yang cukup besar didalam pembangunan Malaysia.

Bersempena dengan bulan Kemerdekaan ke 52, Datuk Rahim Razali telah mengangkat naskah ini untuk dipentaskan kepada penonton. Dengan diterajui oleh Rashidi Ishak sebagai Tun Abdul Razak dan Fauziah Latiff sebagai Toh Puan Rahah Mohd Noah, naskah ini dianggap berjaya dalam menarik penonton untuk memenuhi setiap kerusi di Istana Budaya.

Saya sendiri berpeluang menontonnya sebanyak dua kali.

Namun masih ada beberapa kekurangan. Melihat rasa hati saya selepas menonton teater ini, pengalaman itu berharga tetapi kepuasannya kurang terasa. Kurang rasa puas seperti ada yang tidak kena. Teater ini saya rasakan lebih kepada memaparkan keperibadian Tun Abdul Razak sebagai suami dan bapa. Setiap segmen yang dipaparkan seperti terputus tiada berkait diantara satu sama lain. Andaikata segmen mengenai perjuangan beliau dipadatkan dalam satu ruang, saya rasa penonton akan lebih faham dan kemudian barulah keperibadian beliau sebagai suami dan bapa.
Watak Tun Abdul Razak yang dijayakan oleh Shidi, saya rasakan terlalu berat untuk dibawakan. Saya lebih terkesan dengan watak2 Tunku Abdul Rahman, Tun Dr Ismail dan Wan Rakyat. Tetapi ini adalah lakonan pentas pertama Shidi, mungkin pada masa akan datang ia masih berpeluang untuk dibaiki. Walaubagaimanapun usaha Shidi juga haruslah dipuji.

Bagi Fauziah Latiff pula, lakonan beliau amat memberi kesan walaupun wataknya tidak besar dan kemunculannya tidak sepenuhnya. Tetapi setiap kali muncul dipentas impaknya begitu terasa dan dapat menutup kekurangan Shidi. Vokal Fauziah Latiff juga begitu menonjol berserta penghayatan watak sebagai Toh Puan Rahah yang dijiwainya bersungguh2 terutama pada segmen akhir, membawa kepada tepukan gemuruh penonton. Tahniah.
Walaupun begitu, teater ini tetap menghiburkan, lebih2 lagi dengan adanya unsur humour yang diserapkan. Sekalung tahniah untuk team MTAR.

Selepas ini apa pula,... "cuci the muzikal" mungkin... :-).


(source pic : www.mstar.com.my)

Friday, August 07, 2009

REUNITE, RAFTING, CAMPING...

VOKAY TOGEDER2 AGAIN..

Reunion Vokay ngan geng2 lama tahun 92... Best gile... biasa aa dah lama xjumpa n bila jumpa menjerit.. mmg adatnya mcm tu.. xpuas jumpa n nak jumpa lagi..insyaAllah Dec nie.

Tak terkata...

Selepes 17 tahun...

RAFTING .. "CHICKEN DROP"

Dah lama gian nak rafting.. last week dpt gak lepaskan gian ditangga eh silap.. di Kuala Kubu. walaupun ada gak yg xdpt pegi last2 minit tapi xpe xtvt berjalan lancar. Pkl 5.30am Rus dah sms suh bangun.. seb baik aku memang x tido pun.. 6.15am aku dah berjoging g tunggu depan Penara... itu ini smpai kat KKB pkl 8.30am.. Tolak campur breakfast ngan darab n Kali semua, dlm pkl 10++ gak lee baru stndby kat tempat kejadian. Brader guide tu kasik taklimat lama laa plak.. aku ngantuk.. uhuhuhuu..

Ada 4 jeram..start dari level 2 ke level 4.. Semua kami lalui dengan selamat .. Alhamdulillah..

Mengharapkan bot2 terbalik tapi ada 1,2 je yg menjadi. Bot aku x terbalik coz berat... x tau apa yg berat, orgnya atau botnya... heee. Kitorng dah siap sengetkan bot n tarik nak suh terbalik.. x gak menjadi.. dah tergelak2 segala terus je aku terjun... haa pueh ati... hehehehe.


Standbyyy...

Tenggelammmmmm.....


XTVT nie xberenti .. akan diteruskan dengan pelbagai xtvt di masa akan datang.. InsyaAllah klu xde aral melintang pukang on 15 Aug nie aku g rock climbing kat batu caves..


Selesai... jumpa next xtvt...

CAMPING DI IB..

Camping?.. hehhee... insyaAllah aku g tengok TEATER MUZIKAL TUN ABDUL RAZAK, diadaptasi melalui ilham pelajar2 ASWARA, sebuah arahan dari DATUK RAHIM RAZALI, lakonan utama oleh RASHIDI ISHAK & FAUZIAH LATIFF.


16 - 20 August 2009
Tiket RM30 - RM50


Terajunya... (pic from Fauziah Latiff facebook.. KG pinjam gambo nak amik aura.. hehehe)

p/s : Good luck to Ija on FFM... BLOG MATE